Ett nytt grepp underlättar för mötet mellan unga och politiker
Hem KOMMUNER Ett nytt grepp underlättar för mötet mellan unga och politiker

Ett nytt grepp underlättar för mötet mellan unga och politiker

Publicerat av: Redaktionen

Unga frågar är en av metoderna som kommunens politiker använder sig av för att samtala med unga och lyssna på deras tankar, idéer och synpunkter.

Nu tar kommunen ett nytt grepp kring detta och erbjuder flexiblare möjligheter för skolor att bjuda in en förtroendevald till klassen.

Syftet är att förbättra dialogen med unga kring aktuella frågor som de unga är intresserade av.

Ett nytt grepp underlättar för mötet mellan unga och politiker

Unga frågar – en metod för att engagera unga i Piteås fortsatta utveckling. Foto: Getty Images

Unga frågar är en metod för dialog som funnits sedan 2011 och har genomförts i stort sett årligen. Från början bjöds klasser in till ett fullmäktigemöte för att på plats kunna samtala med de förtroendevalda kring de frågor de själva valda att samtala kring.

Efter några år förändrades metoden och de förtroendevalda åkte ut och besökte intresserade klasser, men endast förmiddagar innan ett ordinarie fullmäktigemöte.

Efter ett minskat intresse tar man nu ett omtag. Nu ska skolor och klasser kunna bjuda in politiker på tider som passar skolan och klassen. Det finns också möjligheter att bjuda in politikerna till ett digitalt besök.

– Det visade sig vara svårt för lärarna att passa in besöket i den ordinarie undervisningen, så nu försöker vi vända på det vilket är mer flexibelt för skolan. Nu hoppas vi att många skolor och klasser tar chansen att bjuda in en politiker för samtal – något som passar bra i exempelvis samhällsundervisningen, säger processledaren Anette Christoffersson.

Dialog med medborgare är ett viktigt verktyg i arbetet med att utveckla Piteå. Kommunen använder sig av många olika metoder för detta – allt från de tidsatta lagstyrda samråd i planfrågor till öppnare metoder som Synpunkten och Piteförslag som är ständigt öppna och tillgängliga för medborgarna. Flera metoder vänder sig också till unga och studenter, som är en viktig målgrupp att få med i dialogen om Piteås fortsatta utveckling.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>