1000 barn i 33 skånska kommuner skapar ett 3D-printat lerkonstverk
Hem KOMMUNER 1000 barn i 33 skånska kommuner skapar nu ett 3D-printat lerkonstverk

1000 barn i 33 skånska kommuner skapar nu ett 3D-printat lerkonstverk

Publicerat av: Redaktionen

Konstnärerna på MuralCentralen i Malmö är i gång med att träffa totalt 1000 barn i hela Skåne, som deltar i en kreativ process.

Konstverket, bestående av av 3D-printade lerfigurer i naturlig storlek, kommer att placeras vid Skåneleden i Fulltofta strövområde för att lyfta naturens och konstens positiva inverkan på människan.

I projektet Multiplera, som finansieras av bland annat Postkodstiftelsen, lyfter konstnärerna Björn Carnemalm och Ingrid Sandsborg på MuralCentralen barnen och deras berättelser. Torsdag den 24 november kommer de tillsammans med Region Skåne och Stiftelsen Skånska Landskap informera om projektet på Rehab Kultur i Malmö.

– Vi vill verka för inkluderande samhällen där alla, inte minst barn och unga, känner sig hörda och sedda. Att känna sig delaktig i samhället stärker tron på demokrati, berättar Carnemalm.

I Multiplera-projektet är det barnen, med hjälp av konstnärerna, som utformar det slutliga konstverket. Som bäst pågår ett intensivt arbete med att träffa barn på fritidsverksamheter, föreningar och kulturskolor i hela Skåne.

– Med roliga och kreativa konstnärliga övningar utforskar vi hur barnen skildrar sina liv. Det är ett sätt att ta reda på vad barnen vill säga om sig själva, och visar oss vägen i utformningen av figurerna, säger Sandsborg.

Naturupplevelsen stärks av konstupplevelsen

I samarbete med Region Skåne och Stiftelsen Skånska Landskap har Multiplera-projektet hittat en plats där konstverket ska uppföras, i ett av Skånes strövområden intill Skåneleden. Att kombinera konst och kultur med aktiva naturupplevelser är ett sätt att öka ledernas och den skånska naturens attraktivitet både nationellt och internationellt.

1000 barn i 33 skånska kommuner skapar ett 3D-printat lerkonstverk– Vi hoppas att konstverket kan bli en anledning att ta sig ut i naturen. Vi kan ”byta” målgrupper med varandra genom att konstintresserade upptäcker vandring och vandrare upptäcker konst. På så sätt hoppas vi lyfta kulturens och naturens positiva inverkan på människors fysiska och psykiska hälsa, säger Lina Jönsson, projektledare och ledutvecklare på Region Skåne.

Tillhörighet och tillit för vuxenvärlden

Konstpedagogen Ilona Geiger introducerades för Multiplera-projektet när hon med After School Gamlegården, tillsammans med Multiplera, var nominerad till Region Skånes Kulturpalett år 2021.

– Vi kände direkt att det här går helt i linje med hur vi arbetar med After School på Gamlegården och något vi vill vara en del av. Vi blev en av fokusgrupperna i projektet och Ingrid och Björn har nu varit hos oss vid tre tillfällen under hösten och vi ser med spänning fram emot resten av processen, berättar Geiger.

Geiger berättar att Multiplera, på samma sätt som After School Kristianstad, jobbar med att inkluderar barn och unga i delaktighetsprocesser där de ges möjlighet att påverka sin egen livsmiljö.

– Känslan av att ingå i ett sammanhang stärks när barn och unga kan känna tillhörighet och tillit för vuxenvärlden. Då blir det tydligt för dem att de är viktiga medborgare vars perspektiv och tankar tas tillvara och värdesätts genom handling, säger Geiger.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>