TNT = Teknik–Naturvetenskap–Tjejer!
Hem KOMMUNER Tre teknikdagar för 100 tjejer i årskurs 7 och 8

Tre teknikdagar för 100 tjejer i årskurs 7 och 8

Publicerat av: Redaktionen

För 14:e året i rad anordnar den kommunala teknik- och entreprenörskapsskolan Komtek, i samarbete med Tullängsgymnasiet och Teknikcollege, tre teknikdagar för 100 tjejer i årskurs 7 och 8.

Under dagarna uppmärksammas även Komteks 20-årsjubileum.

TNT står för Teknik–Naturvetenskap–Tjejer. Under dagarna får teknikintresserade tjejer och ickebinära inom Örebro kommun testa utmanande robotik, interaktivt skapande, bygga användbara elektronikprylar, kreativ programmering, design och hållbarhet samt att laborera i ett kemilabb. De får själva välja vilka områden de vill testa och med hjälp av tekniken är möjligheterna gränslösa!

TNT = Teknik–Naturvetenskap–Tjejer!Dagarna är kostnadsfria tack vare finansiering av engagerade teknikföretag inom Region Örebro län. Att de endast riktar sig till tjejer beror på att tjejer är en minoritet på tekniska utbildningar och det behöver ändras.

– Vi på Komtek vill bidra till att fler tjejer får upp ögonen för att teknik är spännande, kreativt och kan leda till många olika karriärmöjligheter i en bransch som skriker efter kompetens, säger Niklas Jarl, enhetschef Komtek.

Bidrar till att fler tjejer studerar teknik

TNT genomförs i Tullängsgymnasiets lokaler och detta bidrar till att sänka tröskeln för att fler tjejer ska välja att söka till deras teknikprogram. Enligt statistik från Tullängsgymnasiet sökte 8 tjejer teknikprogrammet 2008, året innan TNT startade. Året efter steg antalet tjejer till 29 stycken och en ökning har sedan skett årligen.

Prisad satsning

Komtek vann Örebro läns jämställdhetspris 2022 för initiativet TNT. Juryns motivering löd:

“Komtek Örebro har med ett långsiktigt och gediget engagemang arbetat för att bryta traditionella könsroller och öka flickors teknikintresse genom projektet Teknik Natur Tjejer. Med kreativitet, gemenskap och målmedvetenhet har Komtek Örebro under lång tid gett hundratals unga tjejer och ickebinära i Örebro län möjligheten att upptäcka och skapa kul teknik i en trygg miljö.”

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>