Skolelevernas plastslöjd ställs ut på museum
Hem EFTER PLUGGET Skolelevernas plastslöjd ställs ut på Tekniska museet

Skolelevernas plastslöjd ställs ut på Tekniska museet

Publicerat av: Redaktionen

Under hösten har Tekniska museet tillsammans med Hand in Hand, Waves of Change och Håll Sverige Rent för andra omgången bjudit in skolor i hela landet att arbeta med Plastslöjd – ett initiativ som inkluderar samhällskunskap, matematik, kemi – och slöjd.

De elever som skickat in sina bidrag via taggen #plastslöjd har nu chansen att få sin skapelse utställd på Tekniska museet. På fredag den 11 november tillkännages vinnarna.

En av vår tids viktigaste miljöfrågor handlar om plast, och som ett sätt att berätta om materialet och engagera barn och unga bjuds nu skolor i hela landet in att delta i Plastslöjd – ett initiativ startat av Tekniska museet tillsammans med organisationerna Håll Sverige Rent och Hand in Hand.

Plastslöjd är ett enkelt och roligt sätt att engagera högstadieelever i en av vår tids viktigaste miljöfrågor. I fem steg får skoleleverna arbeta med allt från insamling till att lära sig om materialet och att sedan skapa något nytt.

Skolelevernas plastslöjd ställs ut på museumEleverna börjar med att samla in plastskräp i sitt närområde. Med hjälp av lektionsmaterial arbetar klassen sedan med Plastmatte, Plastkemi, och Plastsamhällskunskap. Med den nyvunna kunskapen om plast sorterar eleverna sedan plasten och under tre workshops i plastslöjd skapas nya kreationer som sedan visas upp på skolornas (och stolta elevers) instagramkonton. Ett verk väljs ut för att sedan visas upp på Tekniska museet.

Plast är ett material som fyller flera viktiga behov i vårt samhälle, men materialet orsakar också stora problem. När plasten hamnar i naturen är den direkt skadlig för både människor och djur, i vissa fall till och med dödlig. Varje år hamnar flera miljoner ton plast i naturen och eftersom naturen inte kan bryta ner plasten på egen hand växer världens plastberg hela tiden.

Genom att använda plastskräp som en resurs som dessutom skapar arbetstillfällen arbetar organisationerna Håll Sverige Rent och Hand in Hand med projektet Waves of Change för att både bekämpa fattigdom och minska marin nedskräpning. Tillsammans med Tekniska museet har man nu tagit fram lektioner och workshops där barn och unga både lär sig om problemet ur ett samhällsperspektiv och engageras i att sin egen framtid.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>